17 Ocak 2008 Perşembe

ÖZEL ORDU

15 AĞUSTOS 1993

Çiller hükümeti Güney-doğu olaylarına, Politik-barışçı çözümler bulmak yerine, silahlanma ve askeri çözümler arıyor. Son olarak özel ordu kurulması gündeme geldi.

Özel eğitilmiş, modern silahlarla donatılmış, sayısı 60 bin kişiyi bulan paralı profosyonel bir ordu kurulacak. Ordunun kuruluş gerekçesi bilindiği gibi PKK.

Türk Silahlı Kuvvetleri, son olarak Körfez savaşında ortaya çıktığı gibi, 1 milyona yakın askeriyle, iyi eğitilmiş ve iyi donatılmış, modern bir ordu değil. TSK’ inde yapısal değişikliğe gidilmesi, esas duruş, sağa-sola dön, selam ver, tüfek omza gibi eğitimin yerine ciddi bir askeri eğitimin verilmesi, yüksek sayıda asker yerine iyi eğitilmiş ve iyi donatılmış, hızlı hareket gücü olan bir yapıya dönüşmesi zorunlu.

Fakat hükümetin bunları yapması yerine ‘bu ordu işe yaramaz, olduğu yerde kalsın’ mantığı için özel bir ordu kurmaya kalkmasının altında PKK teröründen çok daha başka nedenler olmalı.

Örneğin bu ordu, komşu ülkelerle ilişkilerinin gerginleşmesine yol açmayacak mı? Bu ordu PKK ve ya başka gerçeklerle, Suriye, Irak ve İran’ a karşı sınır ötesi hareketlere göre eğitilmeyecek mi? Veya Ermenistan’ a müdahale için. Yine bu ordu ülkenin diğer bölgelerindeki hak arayan işçiye ve memura karşı kullanılmayacak mı?

Kurulan bu savaş mekanizmasına savaş gereklidir. Irak’ da ki Cumhuriyet muhafızları gibi. Irak-İran savaşı biter, Kuveyt başlar, PKK biter başka savaş başlar.

Özel ordunun savaş mekanizması dışında ülke demokrasisi açısından da büyük sakıncaları var. Özel ordu kuruluşundan sonra, o orduyu kaldırmayı programına alan bir muhalefet partisi seçimi kazanıp, hükümet olabilir mi?

Tüm bunların altında gerçek neden olarak, ABD’nin bölgede ki çıkarlarını koruyarak yeni yapısal değişimler yatıyor. Şu veya bu ölçüde tavanda ama özellikle tabanda var olan ordu içindeki, bağımsızlıkçı ,ulusal, Atatürkçü yapının ABD çıkarlarına az veya çok karşı çıkması yatıyor.

Bilindiği gibi bu Atatürkçü yapı sayesinde hükümet, ABD’nin yanında ülkeyi Irak’ a karşı savaşa sokamamıştı.

Ülkenin bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı benzeri yüce kavramlar yerine para için yapılan askerliğin yapısında elbette Atatürkçülük olmayacaktır.

Özel ordu, ‘2.Cumhuriyete’ yönelik atılmış bir adım olacak ve TC., ABD’nin bölgesel çıkarları için, İsrail’ in üstlendiği saldırgan politikayı üstlenecektir.

TSK’ de yapısal değişiklik zorunludur. Fakat özel ordu ABD’nin etkisine açık, ülke için çok ciddi bir tehlike olacaktır.
15 AĞUSTOS 1993

Hiç yorum yok: