17 Ocak 2008 Perşembe

ALTIN MADENİ AÇILIYOR

15 EKİM 1994

Bergama halkının, siyasi partilerin tamamına yakının ve demokratik kitle örgütlerinin ‘bizi bilgilendirin, ikna edin’ sözlerine, Çamköy ‘de yapılan mitinge dönüşen basın toplantısında yöre köylülerinin ‘siyanürlü altın istemiyoruz’ işlemlerine karşın Çevre Bakanı medyadan gelen baskılara aldırmayarak çalışma izni verdi.

EUROGOLD Çevre Bakanlığına bir çok konuda taahhütte bulundu. Çok kademeli arıtma tesisi kurarak siyanür ve diğer ağır metallerin ayrıştırılacağını ve bunun sonucu atık barajına kesinlikle tehlikeli atık bırakılmayacağı ve ayrıca bir denetim mekanizması kurulacağını kabul etmişti.

Denetim mekanizmasında, ilgili bakanlıklardan uzmanlar ve yerel yöneticilerden temsilciler bulunacak. Bunlar belirli aralıklarla çevreden su, atık numuneleri, çevre köylerde sağlık kontrolü vb denetimleri yapacak.herhangi bir olumsuzluk durumunda madenin çalışmasını durdurabilecek.

Şimdi yöre insanın önünde yapabileceği iki şey var.

1-Çevre bakanının oluruna karşı yasal yollar var. Yasal yollar sonuna kadar denenmeli.
2-Şirket ruhsatı aldı. Artık yapacak bir şey kalmadı anlayışına karşı çıkılmalı. Tersine şimdi yöre halkının çok daha duyarlı olması gerekiyor.

Daha önce çok konuşulan, siyanür, atık barajı, ağır metaller, patlayıcılar vb tehlikeli maddeler şimdi bölgemize gelecek. Biz yöre insanı olarak tüm bunlara karşı çok dikkatli olmalıyız.

Denetimi sadece Bakanlığın göndereceği uzmanlara bırakamayız.

Acil olarak yapılması gereken Bergama’da ki tüm siyasi partileri, demokratik kitle örgütü temsilcilerini, köy ve mahalle muhtarları ile bir toplantı düzenleyip bir altın izleme komitesi kurmak. Bir takım yetkisiz kişilerin yasal yolları yanlış kullanmasını önlemek, denetim mekanizmasının tamamen yerel yönetimin kontrolünü verilmesini sağlamak ve tehlike anında hemen müdahale ederek gerekli yetkililere ulaşmak, gerekirse etkin eylemler düzenleyerek yöre insanının ve çevrenin zarar görmesini engellemek.
Altın madeni ile ilgili mücadele bitmedi. Aksine yeni başlıyor.
15 EKİM 1994

Hiç yorum yok: