17 Ocak 2008 Perşembe

SOSYAL DEMOKRATLARIN ÖNLENEMEZ DÜŞÜŞÜ

1 EYLÜL 1993

Son günlerde gelişen ISKI skandalı başta SHP olmak üzere tüm sosyal demokrat partileri oldukça güç duruma soktu. Sosyal demokratların diğer partilerden ayırıcı özelliği olan, sosyal demokratlar yolsuzluk yapmaz düşüncesi artık bu olayla on bulmuşa benziyor.

Medya dahi önceki bir çok yolsuzlukların üzerine gitmediği biçimde ISKI olayına saldırdı. Bunun sonucu başta SHP olmak üzere CHP ve DSP hızla oy yitirme durumunda kaldılar. Elbetteki yolsuzluk yapanlar cezalarını çekmeli, olayın üzerine gidilmeli. Fakat istediğinin üzerine gidip diğerlerini es geçmek için hakça olmayan ir durum. Holdinglerin elinde olan Radyo, Televizyon ve basıl elbette sağcıların üzerine gitmeyecektir.

Türkiye 1980 sonrası hızlı bir değişim geçirdi. Başkaları için bir şeyler yapmak enayilik sayıldı. Köşe dönmece, zengin olma yüce değerlerin üstüne çıktı. Sosyal demokratlarda bu anlamda yeni bir düzene uydular.

Bu düzene sadece politikacılar uyum sağlamadı bizler de bu düzenin içinde yuvarlanır olduk. Yargısız infazlar, olağan üstü hal çekiç güç ve bunların sonucu süren iç savaş, devlet fabrikaların özel sektöre peşkeş çekilmesi, bölgede ABD’nin jandarmalığını yapma, zenginden hiç vergi almayarak orta kesimin vergi yükünü arttırma, IMF’nin isteği üzerine işçi ve memur ücretlerini düşük tutma vb. olaylarından iktidar ortağı SHP oy yitirmiyor da ISKI skandalından yitiriyor. İnsan yaşamının hiç değeri yok.

Türkiye’de ki oynanmak istenen oyun çok açık, batı demokrasisi dedikleri iki parti egemenliğini kurmak. DYP ve ANAP dışındaki partilere meclis kapatmak. ABD’nin ve holdinglerin iki güvenilebilir iki partisi. Son yapılan araştırmalar SHP,CHP ve DSP’ nin yüzde 10 barajı aşamayacağını gösteriyor. Daha olmadı baraj yüzde 15’e çıkarılır. Barajı aşabilecek başka bir parti RP’si var. Onun için oyun zaten hazır. Ordu müdahalesi için gerekçe olacak.

1980 yılı öncesi basın yine sağ partileri tutuyordu. Fakat onurlu bir mücadele vardı. İnsanlık adına tüm güzel şeyler adına bir şeyler yapılmak isteniyordu. Fakat şimdi tüm bunlar unutulmuş durumda Medya her ne kadar saldırırsa saldırsın haklı konumda olan bir partiyi eritemez. Tersine o parti için yükselişe neden olur. Sosyal demokratların bitişe doğru hızla gitmesinin sorumluluğunu medyaya atmazdan önce kendi konumlarına bakmalıdırlar. Koltuk düşüncesi yüzünden parçalanma, hiçbir programı olmama, iç politikada IMF’nın istemelerine uyma dış politikada ABD’nin.

İç ve dış politikada diğer partilerden farklı bir şeyler söylemeyen partilere gereksinim yok. SHP altı oku ne yapacağını bilemiyor, CHP ise programa bile sahip değil.

SHP’liler medyaya kızıyor. İstanbul belediyesi bu konuda kampanya açıyor. Fakat medya daha 3 yıl öncesi Murat Karayalçın’nı İnönü’nün valisi tayin ediyor. Tüm medya SHP Genel Başkanlığı için Murat Karayalçın’ı destekliyor. Medyaya kızan SHP liler nasıl oluyor da yine medyanın isteğini kabul ediyorlar?

Başta SHP olmak üzere tüm sosyal demokrat partiler ülke ve dünya koşullarına göre, en alt birimden üst birime kadar kokuşmuş politikayı ticarete dökmüş, delege ve oy ticareti yapanlardan arınarak tüm insanlık için, yüce değerler için ciddi ve inanılır olarak yeniden yapılanmalıdır. Bunun yanında medyanın ve holdinglerin oyuncağı olmaktan kurtulmalı, kendi özgür radyo ve TV sini kurup, kendi gazetesini çıkarmalıdır.
1 EYLÜL 1993

Hiç yorum yok: