17 Ocak 2008 Perşembe

KOALİSYONUN SONU

15 KASIM 1994

Büyük umutlarla SHP-DYP Koalisyonun sonuna gelmiş görünüyor.

12 Eylül Yönetiminin 1983 seçimlerine girmelerine izin vermediği iki partinin koalisyon kurması geniş halk kesimlerinin de büyük umutlarla neden olmuş, halkımız 12 Eylül Anayasasının değişeceğini, demokratik bir ortama geçeceğini, Güneydoğu’ da barışçı çözümler geleceğine inanmıştı. Çünkü bu iki partide bu değişimleri programlarına almışlar ve seçim meydanlarda vaatlerde bulunmuşlardı. Fakat tüm bu beklentiler gerçekleşmemişti.

Oysa muhafazakar DYP ve Sosyal Demokrat SHP Cumhuriyet tarihinde ilk kez kendi istemeleriyle bir araya gelerek, anlaşarak koalisyon kurdular. Bu koalisyon yolun, sağ ve solu kapsadığı için güçlü bir hükümet olacağını düşünenler kısa bir süre içinde hayal kırıklığına uğradılar. SHP’ in özellikle son Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın demokratikleşme ile ilgili güvenceleri gerçekleşmedi. Son gelişmelerde ise DYP içindeki RP’ye yalın milletvekilleri düşünce suçunun terörden ayrılması konusundaki tasarıya karşı çıktıkları görüldü.

DEP’ in kapatılıp milletvekillerinin ceza evine doldurulması ve Güneydoğu’ da ki anti demokratik uygulamaların, batı ülkelerinde yarattığı tepkiyi azaltmak amacıyla saygın demokrat kişilikli Mümtaz Soysal’ın Dış İşleri Bakanı olmasını kullanmak isteyen hükümet, daha önce Sosyal-Demokratların itibarını tükettiği gibi şimdi de Mümtaz Soysal’ın itibarını tüketiyor.

Sosyal Demokratların bu hükümete gereksinimi yoktur. Koalisyon olmak SHP’in değil DYP’in, laiklik karşıtı güçlerin, ırkçı hareketlerin işine yaramış Sosyal-Demokratların oyları devamlı düşmüştür.

Ülkemiz burjuvazi ve gerici militarist güçleri Sosyal Demokrat hareketi kullanmış ve en ufak ‘düşünce suçlarının’ kaldırılmasına bile tahammül edememiştir.

Sosyal Demokratlar bu koşullarda koalisyondan, ilkeler çerçevesinde ayrılarak, CHP ile birleşerek, gözlerini sağ’ dan sol’ a çevirerek gerçek konumlarına dönme olanağı bulabilecekler ve birleşik sosyal-demokrat hareket bilinçli, inandırıcı muhalefetiyle yeniden Türkiye Politika sahnesinde onurlu yerlerini alabilecektir.
15 KASIM 1994

Hiç yorum yok: