17 Ocak 2008 Perşembe

ÇİLLER HÜKÜMETİ

15 TEMMUZ 1993

İlk kadın Başbakan Tansu Çiller, ekonomik konular dışında diğer olaylara ne kadar uzak olduğunu, yaptığı laflardan biliyoruz. IMF’ in isteği doğrultusunda, ekonomik tıkanıklığın faturasını geniş halk kesimlerinin üstüne yıkmak, tekelci burjuvaziye nefes aldırmak için kurulduğu daha ilk günden ortaya çıkan bu hükümet halkımız için çok kötü bir şanssızlıktır.

Memur zamları ile ortaya çıkan, % 12 gibi komik bir artışı dar gelirli memurlara kabul ettirmek istemesi, KİT’leri özel sektöre peşkeş çekmesi, orada çalışan işçileri zorunlu emekli ederek, işsizlik sorunun büyük boyutlara ulaştığı günümüzde yeni işe gireceklere kapıları kapatması, Zonguldak Kömür Ocaklarını modernleştirmek yerine kapatmak istemesi, tütün alımlarına sınır getirmek istemesi, Güney-doğu olaylarına siyasi çözüm bulması gerekirken çözümü askerlere bırakması bu hükümetin programıdır.

Kurduğu hükümetin bakanlar kurulunun bakanlarının da konularına ne kadar uzak olduğu da ortadadır. İç İşleri Bakanlığının daha güven oyu almadan yaptığı gafları biliyoruz. Bergamalı Sağlık Bakanlığı’nın İktisat mezunu olduğunu, Bergama halkının 12 Eylül günlerinden Ahmet Yüzbaşı olarak, yedikleri dayaklardan çok iyi tanıdığı Emekli Albay Ahmet Yıldırım’ ı müsteşar yardımcılığına, akrabası, esas mesleği berberlik olan eski bir sendikacıyı da sağlık danışmanı yapması, ülkenin sağlık politikası açısından yüz kızartıcıdır.

Halkımızla sanki alay edercesine kurulan bu hükümet gidicidir. Halkımız, konulardan uzak, IMF reçetelerini uygulayan, devlet mallarını tekellere peşkeş çeken, Güney-doğu sorunu hükümet sorunu görmeyen bu hükümetten çok kısa sürede kurtulacaktır. Komik memur zamları ile karşısına çıkan memur direnişi bu gidişin başlangıcıdır.Yaptığı her haksız yanlış uygulamada karşısında halkımızı bulacaktır.

Fakat tüm bunlar halkımızın acil çözüm bekleyen sorunları için yeterli değildir. Ülkemizin, kendini yenilemiş, günümüz sorunlarına ciddi yanıtlar veren bir sol hükümete gereksinim vardır. Sosyal demokratlar önce ilkeli birliğini sağlamalı ve kendi dışındaki solu da kapsayan geniş kesimli bir birliği oluşturmalıdır. KİT’ leri satmak yerine yenileştirilmeli, Güney-doğu sorunlarına askeri değil siyasi çözüm yolları bulunmalıdır. Güney-doğu halkı için güvenini yitirmiş sağ hükümetler bu sorunu çözemez.

Eğer sol bir araya gelip, ciddi programla halkımızın karşısına çıkamazlar, Çiller gider Cindoruk gelir, DYP gider ANAP gelir ve bu kısır döngü halkımızın aleyhine sürer gider.

12 Eylül’ün neden olduğu suskun toplum giderek üstündeki ölü toprağını atıyor. Kitlesel hareketler halkımızın gelecek ile ilgili umudunu arttırıyor. Halkımızın Sosyal Demokratların birleşmesini istiyor. Eğer koltuk sevdası yüzünden bu birleşme gerçekleşmezse, yeni kurulacak başka partiler onların boşluğunu dolduracaktır.
15 TEMMUZ 1993

Hiç yorum yok: