17 Ocak 2008 Perşembe

SAFLARI BELİRLEMEK

1 OCAK 1994

Ülkemizde, 1980 yılından sonra şeriatçı hareketin güçlendiğini görüyoruz. Düne kadar şeriat Türkiye’de taban bulamaz diyenler bu gün yanıldıklarını anlıyorlar.

Düne kadar demokratik davranan şeriatçı güçler, artık ‘Müslümanlık sana göre, bana göre olmaz. Müslüman olan herkes onun yükümlülüklerini yerine getirmeli, örneğin, Müslüman kadınlar saçlarını kapatmak zorundadırlar’ demeye başladılar. Sivas’ ta ‘Dini duygularınızı rencide ediyor’ diyerek aydınları yaktılar. Yılbaşı gecesinde bazı TV kanallarında, yılbaşı eğlencesine katılanları, ‘yozlaşan ahlaksız insan’ ilan ettiler.

Şeriat, medya bize kapalı diyor fakat, hem kendi TV’lerine hem de kendi gazetelerine sahipler. Diğer resmi ve özel TV’ler ise laiklik adına, doğru dürüst bilgisi olmayan insanları şeriatçılığın karşısına tartışmaya çağırıyor. Hemen her gün laiklik adına, Atatürkçülük adına bir TV kanalında şeriatçılar görüşlerini savunuyorlar.

DYP ve ANAP ülkenin % 95 i Müslüman’dır mantığı içinde şeriatçı harekete tavır alamıyor. İktidarın büyük ortağı, Sivas olaylarında sorumluluğu Aziz Nesin’ e bağlıyor. Yaşamında namaz nedir bilmeyen, daha dün ABD’ den gelen Tansu Çiller ‘ezan susmayacak’ diyerek dini politikaya alet etmenin kötü örneklerini veriyor.

ANAP ise Türk-İslam sentezinin kurucuları olarak şeriatçı harekete destek veriyor. Onların bir kısmını içinde barındırıyor.

Ülkemizde bu gelişmeler olurken sadece SHP, Atatürk devrimlerini ve laikliği savunan bir parti konumuna geliyor. Daha dün ekonomik olarak değişik hiçbir seçenek sunamayan ve ülke politikasında yeri olduğu kabul edilemeyen SHP laikliğin ve Atatürkçülüğün tek savunucusu olarak ciddi bir güçe erişiyor.

Bugün çağdaş anlamda laikliğin savunucusu SHP’ dir. Fakat şeriatçı hareketin karşısında, onu önleyecek en tutarlı görüşü savunanlar sosyalistlerdir. Ülkemiz gündemine giremeyen ciddi bir gücü olmayan sosyalist hareketin de son günlerde ciddi bir toparlanma içine girdikleri gözlemleniyor.

Örgütlenmesini tamamlayarak seçimlere girme hakkı kazanan Sosyalist Birlik Partisi (SBP) ittifaklarını genişleterek ciddi bir sol hareket konumuna geliyor.

Şeriatçı harekete ülkemiz insanı geçit vermeyecektir.yeter ki gelişmeleri iyi değerlendirerek, saflarımızı iyi belirleyelim.
1 OCAK 1994

Hiç yorum yok: