16 Kasım 2007 Cuma

9.CUMHURBAŞKANI

1 MAYIS १९९३

Turgut Özal’ın ölümüyle boşalan Cumhurbaşkanlığının en güçlü aday olarak Süleyman Demirel görülüyor.

1960 lı yıllarda politika sahnesine çıkan Demirel, ordu müdahalelerinde şapkasını alıp kaçmasıyla tanınıyor. ‘Dün dündür bugün bugündür, yollar yürümekle aşınmaz, bana sağcılar cinayet işletiyor dedirtemezsiniz, benzin var da biz içtik mi?, ülke 70 sente muhtaç hale gelmiştir, kim tüp yok diyorsa bir kamyon göndereyim, bakın size bir şey söyleyeyim...’ sözleriyle politikaya kara mizahı getiren Demirel yaşlılık günlerini geçireceği güvenceli bir koltuk bulmuşa benziyor.

Demire’ in Cumhurbaşkanı olmasında en büyük sorumluluk sahibi parti ise şüphesiz SHP olacaktır.

Hiçbir politika üretemeyen, elindeki bakanlıklarla iş takibi yapan SHP, her ne olursa olsun, yerel seçimler yapılana kadar iktidarda kalınsın düşüncesinde. İktidar olanaklarıyla 1994 yerel seçimlerinde CHP’ yi alt etmeyi düşünüyor.

Demirel’in adaylığına önceleri soğuk bakan sayın İnönü şimdi ipleri tamamen yitirmiş görünüyor. DYP kongresine Demirel in müdahale etmemesi mümkün olmayacağı için, Çankaya’nın gölgesinde olmayan bir başbakan isteminden de vazgeçiyor.

Sayın İnönü ‘tüm sorumluluk benim’ diyor. Bu durumda ‘II. AKBULUT DEVRİNİN’ sorumlusu sayın İnönü olacaktır. İnönü bölgemiz milletvekilidir. Ara sıra bu tür konularda kendi seçmenin ne düşündüğünü araştırması gerekmez mi? Yoksa bizleri oy makinesi olarak mı görüyor?

ANAP’ın kurucusun Sayın Özal nasıl tarafsız bir Cumhurbaşkanı olmadıysa, yıllardır AP’nin ve onun devamı olan DYP’nin başkanlığını yapan Demirel de tarafsız olmayacaktır. Burada suçlu sayılması gereken Demirel değil, tarafsız insan varmış gibi tarafsız makamı gerekli kılan devlet yöntemidir.

Sonuç olarak, Harp Okuluna giren 1.sınıf öğrencisinin hedefleri Cumhurbaşkanı olabilmekti. Sanki bu makam Harbiye’nin son terfi noktasıydı. Ordunun, darbelere görevden uzaklaştırdığı bir kişinin orduya rağmen Cumhurbaşkanı olması, olayın, demokrasi açısından tek sevindirici yönüdür. ‘Çoban Sülü’ Cumhurbaşkanı olduktan sonra dağdaki çoban da artık Cumhurbaşkanı olabilme düşeri görebilir!
1 MAYIS 1993