17 Ocak 2008 Perşembe

HAKSIZLIĞA MERHABA

1 EKİM 1993

Bilindiği gibi Bergama’ da Anadolu Sağlık Meslek lisesi açıldı. Bunu öğrendiğimiz zaman çok sevinmiştik. Liseye sınavla öğrenci alınacaktı. Ortaokul mezunu olan kızlarımız sınava girebiliyorlardı. Hazırlık sınıfında İngilizce eğitim görecekler ve bütün dersler İngilizce verilecekti.

Çocukların bir meslek sahibi olabilmeleri için bir üniversiteye girebilmeleri için dershanelere milyonlarca para ödeyerek yine de ÖSYM sınavlarını kazanma garantisi olmayacaktı. Kazanırsa da yine büyük bir şehirde okuması için milyonlar harcanacaktı. Peki üniversiteyi bitirince bir iş garantisi var mı? Yoktu. Ekonomik sıkıntıdaki aileler kara kara bunu düşünürken karşılarına yeni bir olanak çıktı.

Yıllar sonra Bergamalı bir milletvekili Sağlık Bakanı olmuştu. Bergama’ya Anadolu Sağlık Meslek Lisesini açmıştı. İngilizce hazırlık, İngilizce eğitim ve iş garantisi. Dershane parası yok, üniversite giderleri yok ve iş hazır. Ekonomik sıkıntıda olan aileler bu durumu sevinçle karşılarlar, çocuklarını sınava sokarlar. Sınavı kazanamayan çocuklar veliler için başarısızlığın simgesini oluştururken, çocukların gözlerinden yaşlar boşanır. Sınavı kazanamadıkları için anne ve babalara kendilerini kabul ettirememişler, başarısız olmuşlardır.

Aileler çocuklarının sınavı kazanamamalarına bir yandan üzülürken diğer yandan karşılarında ağlayan kızlarına dayanamazlar, onu teselli etmeye çalışırlar.

Oysa gerçek ortaya çıkar. Sınav bir aldatmacadır. Torpili olanlar, sınav sonuçlarına bakılmaksızın okula alınmışlardır. Okula girmenin kriteri yoktur. Kimine göre bu ölçüt torpildir, kimine göre ise rüşvet.

Sınava giren tüm öğrenciler, kazanamadığınız için üzülmeyin. Böylesi haksızlıklarla, hilelerle ortaokul mezunu gencecik kızlar ilk kez karşılaştınız. Bu ülkede yaşadığımız sürece nice haksızlıklar sizi bekliyor. Bunlara karşı şimdiden hazırlıklı olun.

1 Ekim Dünya Çocuk Günü bütün haksızlıklara karşın tüm çocuklar için kutlu olsun!
1 EKİM 1993

Hiç yorum yok: