14 Kasım 2007 Çarşamba

TERÖR

15 EKİM 1992

Büyük bir hızla kaosa sürükleniyoruz.Terör olayları doğrudan batıya gittikçe tırmanıyor।Terör ülke gündeminde ilk sırada yer alıyor।Bazı çevreler,terörlü günlere alışmalıyız, diyor.Nerde ve nasıl patlayacağı belli olmayan bir namlunun,bombanın,roketatarın tehdidi altında yaşamaya alışmalıyız.Biz terörle yaşamaya alışmak istemiyoruz.Biz terör istemiyoruz.Her nereden gelirse gelsin,patlayan her silaha karşıyız.Gerçek ne olursa olsun terörü insanlık suçu kabul ediyoruz.

Demokrasinin geliştiği ülkelerde terör olaylarının da artacağını ileri sürenler var।DYP-SHP koalisyon hükümetinin yeni kurduğu günlerde,demokratikleşme eğilimleri söz konusu olduğunda bu görüşü savunanlar vardı.’Terör olayları demokratikleşme ile paralel artar.’deniyordu.

Günümüzde,demokratikleşmenin,sivilleşmenin,şeffaflaşmaları kırıntıları bile söz konusu değil iken terör tersine artıyor।Terör demokratikleşmenin değil demokratikleşememenin ürünüdür.

Koalisyon hükümeti partileri gerek seçim programlarında gerekse ortak hükümet protokollerinde yer alan demokratikleşme,sivilleşme,şeffaflaşma konusundaki sözlerini yerine getirmelidir।Sosyal demokratlar da kendi iç çelişkilerini bırakıp ülke sorunlarına eğilmeleri gerekir.Yoksa yine birileri gelip, ’partileri kapatalım’ diyebilir.

Terör niçin önlenemiyor?Acaba Türkiye Cumhuriyetinde, ABD’de olduğu gibi güvercinler ve şahinler var mıdır? Güvercinler terör olaylarının demokratikleşme içinde barışçı çözüm yollarının denenmesini mi istiyorlar? Şahinler,demokratikleşme ve sivilleşmenin önüne geçebilmek için teröre ortam hazırlayarak destek mi veriyorlar?Gerçek alamda,demokratikleşmeyi ve sivilleşmeyi istiyorsak,ülkemizde yaşanan olayları soğukkanlı düşünmek durumundayız।

Dünyadaki demokratikleşme olmayan yöntemlerin büyük bir hızla yıkıldığı, yerine insanın ön planda yer aldığı, sivil-demokratik yöntemlerin oluştuğu günümüzde, baskıcı, militarist güçlerin, ülkemiz geleceğinde yerlerinin olmadığını bilmeleri gerekir। Acaba bunları bildikleri için mi bazı güçler terörle yaşamaya alışmamız gerektiğini söylüyorlar?

Terörle yaşamanın, otoriter, militarist yönetimlerle yaşamak demek olduğunu biliyor ve onları dünya gelişim süreçlerini tersine çeviremeyeceklerine inanıyoruz.

15 EKİM 1992

Hiç yorum yok: