14 Kasım 2007 Çarşamba

Dink'in cenaze töreni ardından

18 Şubat 2007

Dink'in cenazesi, Dink'in "vasiyeti" üzerine sessiz bir yürüyüşle kaldırılacaktı। Cenaze törenine katılanlar sadece tertip komitesinin belirleyeceği sloganları atabilecekti (bu nasıl bir sessizlik ise, ayni 301. Madde gibi işinize gelirse bu slogan serbest işinize gelmezse yasak. Madem slogan istemedi o zaman hiçbir slogan atılmamalıydı.)

Bilindiği gibi cenaze törenine 250 bin kişi katıldı. Topluluk, "hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeni'yiz" sloganı attı.
Türk medyası cenaze törenine büyük ilgi gösterdi। Türkiye de milliyetçi guruplardan da buna tepki geçikmedi. Etki tepkiyi doğurdu. Hepimiz Türk'üz sloganları yanında, "hepimiz Ogün'üz" sloganları da tribünlerden duyulmaya başlandı.

Şimdi Türkiye de bir milliyetçi (ırkçı) tehlikeden söz edilmeye başlandı।

Gerçekten de milliyetçi, (burada ulusalcı hareket ile milliyetçi hareketi ayrı tutuyorum) azdı başını gidiyor। Daha düne kadar Türkiye'nin en büyük tehlikesi olarak şeriat görülürken şimdi milliyetçi bir hareket en büyük tehdit olmaya başladı diyenler çoğaldı. (kırk katır mı, kırk satır mı?)

Bu durumda, cenaze töreninde görev alan bazı arkadaşlar savunmaya geçerek, Almanya Solingen de, Almanlar, "hepimiz Türk'üz, Türkiyeliyiz" sloganı attı। Diyorlar.

Şimdi içinde bulunduğumuz konumdan uzaklaşıp, biraz objektif olmaya çalışarak, duruma bir göz atalım.
Almanya'da atılacak slogan bana göre, "hepimiz kardeşiz", "yaşasın halkların kardeşliği", "kahrolsun ırkçılık" vb। sloganlar atılırdı. "hepimiz Türk'üz" sloganı yanlış olduğu gibi Almanya da ırkçılığı körüklemekten başka işe yaramadı. Bu slogan da zaten içinde ırkçılığı barındırıyor.

Şimdi size soruyorum, Almanya da yapılan o mitingte siz de olsaydınız "hepimiz Türk'üz" sloganını doğru bulur muydunuz?Ertesi gün Almanlar yine Alman oldu।

Türkiye'de de "hepimiz Ermeni'yiz" diyenler yine Türk, Ermeni'ler yine Ermeni kaldı ve Ermeniler ırkçılığın boy hedefi durumuna geldi।

Cenaze törenin diğer boyutuna gelecek olursak।

Eğer cenaze töreninde "vasiyet var, tören de slogan atılmayacak" denmesiydi।

Ne sloganları atılırdı।

"hepimiz Hrant'ız,"

sloganı yanında

"katil iktidar"

"kontur-gerilla dağıtılsın"

"Türkiye laiktir, laik, kalacak"

"hükümet istifa"

"derin devlet dağıtılsın, çeteler yargılansın"

"Çankaya laiktir laik kalacak"

"kahrolsun Amerikan emperyalizmi"

"ne abd, ne ab"

vb sloganlar atılacaktı।

Neden atılmadı। Cenaze tertip komitesi istemedi.

Bu tören eğer engellenmeseydi, çok büyük bir hükümet karşıtlığına, derin devlet karşıtlığına dönüşecekti। Türkiye deki diğer kitleler de bu durumu hoşnutlukla bakacaktı. Ülkemizin demokratikleşmesine büyük katkı sağlayacaktı. Sanırım Dink de bundan memnun olacaktı. Ama ne oldu, milliyetçi hareket körüklendi, katiller güvenlik güçlerinin yanında kartpostallık pozlar verir oldu, diğer yazarlar tehditler alır oldu.

O zaman neden kitlelerin bu sloganları atmasına izin verilmedi। Çünkü cenaze sahipleri, Dink ailesi, Ermeni Kilisesi, Ermeni Diasporası akp hükümetinle anlaşarak töreni bu çizgiye çekti.

Her şey sadece 301। Maddeye indirgendi. Evet 301. Madde de Dink hedef haline gelmişti ama tetiği çektiren güçler ise başka adreslerde idi.

18 Şubat 2007

Hiç yorum yok: