15 AĞUSTOS 1995
Slav kökenli, Sırp-Hırvat dilini konuşan İslam toplumu, Boşnaklar. Boşnaklar bölgeden Müslüman öncesi dönemde Hristiyanlık la anlaşamayan ve Papa tarafından Aforoz edilen bir toplum.
Bölge 1435’te Osmanlı Devletine vergi ödemek zorunda kalıyor. 1463’te ise tamamen Osmanlı toprağı oluyor. Osmanlının bölgedeki zaferi Boşnaklar tarafından sevinçle karşılanıyor ve gönüllü Müslümanlığı seçiyorlar.
Boşnaklar ve Arnavut Müslümanlar , Osmanlı dönemi sonuna kadar en güvenilir ülke oluyor, birçok vezir, sadrazam, paşa, devlet yöneticisi veriyor.
1877-1878 Osmanlı-Rus savaşını kaybeden Osmanlı Devleti Arnavutluğu ve Bosna’yı da yitiriyor। 1878 Berlin Anlaşması ile Bosna-Hersek Avustralya veriliyor.Aylarca süren kanlı çarpışmalardan sonra Osmanlı Devleti bölgeyi terk ediyor.
Ülke uzun yıllar kan ve göz yaşı içinde el değiştiriyor. Tito’nun sosyalist Yugoslavya’sı altında huzura kavuşuyor. Sosyalizm sonrası ise yine kaynayan kazan oluyor.
Yaklaşık 120 yıl sonra Osmanlı Devleti’nin Avusturya-Macaristan İmparatorluğuna terk ettiği Bosna-Hersek yeniden bağımsız ülke olmak için savaşıyor ve Türkiye Cumhuriyeti Boşnaklara yardım etmeye çalışıyor.
Neler Oluyor?
Sosyalizmin dağılmasıyla başlayan milliyetçi akımlar birbirlerinin topraklarını ele geçirme, etnik temizlik gibi barbarca saldırılara yöneliyor. Sırplar arkasına Rusya ve Almanya gibi ülkeleri alarak Boşnakları yok etmeye çalışıyor. Boşnaklar ise sosyalizmin zamanında şeriatçı olduğu için kara listeye alınan İzzet Begoviç’in önderliğinde ABD desteğinde Balkanlarda küçük İsrail olma yolunu seçiyor. Türkiye’ de ABD’nin müttefiki olarak Boşnakları destekliyor. Olası bir hava saldırısı için ABD’ den tanker uçak alıyor.
Bosna-Hersek’te söylendiği gibi Hristiyan-Müslüman çatışması değil, ABD’nin ve Avrupa Ülkelerinin Pazar kavgaları sürüyor. Bu savaş kirli bir savaş oluyor ve emperyalist devletlerinin ve silah tüccarlarının Pazar kurbanı oluyor.
Bu pis savaşın önlenebilmesi için emperyalist devletlerin bölgeden atılması ve Sırp, Hırvat, Boşnak halklarının ırkçılık dışı yaklaşımları içinde olması gerekiyor. Ne yazık ki gelişmeler bunlardan çok uzak görünüyor. Bu durumda yüzyıllardır savaşın sürdüğü Balkanlarda savaş iki binli yıllarda da sürecek ve yöre halkı acı çekmeye devam edecek.
15 AĞUSTOS 1995
17 Ocak 2008 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder