15 HAZİRAN 1994
24 Yıl önce 1970 yılında AP ve CHP anlaşarak sendikalar yasasında yapılacak değişiklikle, sendikalara Türkiye çapında faaliyet gösterebilmeleri için o iş kolunda çalışan işçilerin 1/3 ü üye yapmış olmaları gerekiyordu. Bu da DİSK’ in kapatılması demektir.
DİSK’ in ve hukukçuların karşı çıkmasına rağmen 274 ve 275 sayılı sendikalar yasasında değişiklik çalışmaları sürüyordu. DİSK yeni yasayı tanımayacaklarını ve direneceklerini açıkladı.
15 Haziran 1970 sabahı ilk direniş Ulus Matbaasında çalışan, DİSK, Basın-İş sendikası işçilerinden geldi. Ulus gazetesi işçiler tarafından işgal edildi. İstanbul’ a yürüyüşler dört koldan başladı. Türk Demir Döküm, Sungurlar, Otosan, Rabat, Philips, Arçelik, AEG, Singer, Simko, Auer, Man, Magirüs, Mersedes, Erka, Uzel, Gamuk, Grunding, EAC, Aygaz, Gıslavel, Derby, Çelik Halat, Eternet, Bostaş işçileri başta olmak üzere yaklaşık 200 iş yerinden 150 bin işçi yürüyüşe geçti.
15 Haziran günü barışcı gelişen tepkiler 16 Haziran günü polisin işçilere saldırmasıyla kanlı şekle dönüştü. Uzunluğu iki kilometreyi bulan işçilerin üzerine polis ateş açtı Sonuçta üç kişi, 1 polis ve 1 esnaf yaşamını yitirdi.
Olaylar, köprünün açılması ve sıkı yönetim ilan edilerek engellendi. Yasa meclisten geçti fakat uygulanamadı .Anayasa mahkemesi de yasayı Anayasaya aykırı bularak iptal etti.
İşçi sınıfı dayatılmak istenen gerici yasayı direnme hakkını kullanarak engellendi.
İşçi sınıfının yok sayılmak istendiği günümüzde, ABD’ci politikalara,demokrasinin yok edilerek ortaçağ karanlığına çekilmek istenmesine, ulusal değerlerin yerli ve yabancı bir avuç holdinge peşkeş çekilmesine karşı çıkabilecek, ülkemize dostluğu, barışı ve dayanışmayı getirecek tek seçenek kitle eylemleridir. Parlamento partileri ve milletvekillerinden bir şeyler beklemek hayalcilik olur. Milletvekilleri, yüksek maaş, emeklilik hakkı, lüks villalar benzeri ayrıcalıklarla bu gidişten rahatsız değiller.
Bu kötü gidişe dur demek için, başta işçi sınıfı olmak üzere ülkenin tüm demokrasi güçleri, aydınları, solcuları, ilericileri sosyalist bir çatı altında veya birleşik bir demokrasi cephesi oluşturarak yığınsal karşı çıkışları örgütlenmelidir.
15 HAZİRAN 1994
17 Ocak 2008 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder